Kruipruimte isolatie

Het isoleren van de kruipruimte levert voor mens en milieu veel voordeel op.Kruipruimte isolatie is een erg populaire isolatievorm in Nederland. Een geïsoleerde kruipruimte voorkomt niet alleen vochtproblemen bij de vloer, maar lost ook dat vervelende tochtgevoel in huis op. Daarnaast hebben vervelende geurtjes geen vrij spel meer en krijg je een gelijkmatigere temperatuur in je woning en kan je een grote besparing op de stookkosten realiseren. Kortom, kruipruimte isolatie biedt vele voordelen: het wooncomfort stijgt, de stookkosten dalen, de waarde van je woning neemt toe en je levert ook nog eens een bijdrage op het gebied van duurzaamheid. In dit artikel lees je meer nuttige informatie over het isoleren van de ruimte onder je woning.Een woning kan in waarde stijgen door het aanbrengen van isolatiemateriaal in de ruimte onder de woning.

Inventarisatie van de kruipruimte

Omdat het isoleren van de kruipruimte geen eenvoudige klus is, zijn er maar weinig mensen die besluiten om deze ruimte zelf te isoleren. Vaak wordt er dan ook een isolatiespecialist ingeschakeld. Deze specialist beoordeeld het vochtgehalte en het eventuele aanwezige puin dat zich in de ruimte bevindt. Ook is de hoogte van de ruimte belangrijk, hier zullen we straks verder op ingaan. Op basis van zijn bevindingen kan de isolatiespecialist vervolgens een offerte opstellen.

Het isolatiemateriaal aanbrengen

Het is belangrijk dat het isolatiemateriaal op de juiste manier wordt bevestigd in de ruimte onder je woning. Om dit te realiseren worden er vaak technische hulpmiddelen ingezet die er zorg voor dragen dat het materiaal op de juiste plekken komt. Dit geldt vooral bij de inzet van piepschuimen chips, die als het ware de kruipruimte worden ingeblazen. Indien de kruipruimte hoog genoeg is, dan kunnen er handmatig isolatieplaten in de ruimte worden geplaatst.

Soorten isolatiematerialen

Naast de eerder genoemde piepschuimen chips, schelpen en isolatieplaten, zijn ook EPS parels geschikt om de ruimte onder de begane vloer mee te isoleren. We zullen iedere materiaalsoort in het kort toelichten.

Piepschuimen chips

Dit isolatiemateriaal is licht van gewicht en kan daardoor met een inblaastechniek eenvoudig in de kruipruimte worden aangebracht. Het piepschuimen materiaal gaat niet alleen een te hoog vochtgehalte tegen, maar zorgt er ook voor dat de temperatuur in huis omhoog gaat. Om van deze voordelen te kunnen profiteren, is het belangrijk dat de isolatielaag dik genoeg wordt aangebracht. Een laag van enkele tientallen centimeters volstaat.

Schelpen

Schelpen is het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal dat er is. Het materiaal komt immers rechtstreeks uit de natuur en heeft een aanzienlijke levensduur. De schelpen werken goed tegen vochtoverlast en een muffe lucht. Het nadeel van het gebruik van schelpen is dat ze, ondanks een isolerende werking, minder goed isoleren dan de andere genoemde materialen.

Isolatieplaten

Deze platen zijn uiterst geschikt om onder alle soorten vloeren die er zijn de kruipruimte te isoleren. Of je vloer nu van steen of hout is, dit isolatiemateriaal doet zijn werk! Hoewel de isolatieplaten handmatig moeten worden aangebracht, is het aanbrengen zelf een gemakkelijke klus. Bovendien hoef je niet, zoals bij chips en schelpen het geval is, erop te letten dat het isolatiemateriaal gelijkmatig is verdeeld.

EPS parels

Net zoals de piepschuimen chips, bestaan EPS parels uit piepschuim. De parels werken het best in kruipruimtes met een hoog vochtgehalte. Het materiaal blijft namelijk drijven indien er water in de kruipruimte zit en wordt niet aangetast door vocht. Omdat de EPS parels van piepschuim zijn gemaakt, kunnen ze eenvoudig in de ruimte onder de begane vloer worden geblazen. Dit gebeurt met een lange buis, zodat het materiaal op de gewenste plaatsen kan worden gespoten. Het mooie van de parels is dat ze ook geschikt zijn voor kruipruimtes die erg laag zijn.

Voorwaarden om de kruipruimte te isoleren

Niet iedere ruimte is geschikt voor kruipruimte isolatie. Bovendien zijn er ook woningen die geen kruipruimte hebben. In dat geval is vloerisolatie een prima alternatief. Indien je woning wel een ruimte onder de vloer heeft, dan is het belangrijk dat deze ruimte minimaal twintig centimeter hoog is. Echter, voor het aanbrengen van isolatieplaten is het geen uitzondering dat een isolatiespecialist een hoogte van minimaal vijftig centimeter als uitgangspunt neemt.

Andere belangrijke aandachtspunten zijn dat er geen puin in de ruimte aanwezig mag zijn en dat de ruimte onder de woning goed geventileerd kan worden. Indien er geen ventilatiemogelijkheden zijn, dan is het vaak eenvoudig om deze aan te (laten) leggen.

Zoals je hebt kunnen lezen is het aanbrengen van kruipruimte isolatie geen eenvoudige klus en verdient het de voorkeur om een isolatiespecialist in te schakelen. Daarbij willen wij je als tip meegeven dat het loont om bij diverse isolatiebedrijven een offerte op te vragen. Hoewel een geïsoleerde kruipruimte zichzelf snel terugbetaalt, zou het zonde zijn als je onnodig veel geld zou betalen voor kruipruimte isolatie.