Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als consument zijnde kan je al een hele goede bijdrage leveren op het gebied van duurzaamheid door bijvoorbeeld een zuinige auto te kopen, geen eten weg te gooien of je energie en gasverbruik te verminderen. Een eigenaar van een bedrijf kan echter nog een veel grotere bijdrage leveren dan een consument, door maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Maatschappelijk-verantwoord-ondernemen1Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekend dat je in je bedrijfsvoering rekening houdt met duurzaamheid. Bij alles wat het bedrijf doet wordt rekening gehouden met de korte- en langetermijneffecten voor het bedrijf, het milieu, de klanten en het eigen personeel. Samengevat MVO is rekening houden met People, Planet en Profit. Negeer je deze manier van werken, dan kan dat een aantal nadelen met zicht mee brengen. In dit artikel bespreken we een aantal van deze nadelen waar je last van kunt krijgen als je niet duurzaam onderneemt.

Imago als werkgever

Tegenwoordig moet je uitkijken wat je als bedrijf zijnde doet. Schandalen of ernstige milieuverontreiniging door nalatigheid van een bedrijf, worden vliegensvlug bij iedereen bekend. Sociale Media zorgen ervoor dat mensen die het nieuws niet volgen alsnog dergelijke berichten lezen. Omdat werknemers liever niet geassocieerd worden met een bedrijf dat de een na de andere grove fout maakt, kan het lastiger zijn om goed personeel aan te trekken.

Reputatie

Dit punt ligt in het verlengde van het vorige punt. Als je schandaal na schandaal veroorzaakt, dan merken klanten en leveranciers dit op. Wanneer ze zaken met je willen gaan doen, zullen de veroorzaakte schandalen wellicht nog in hun hoofd zitten. Dit kan er dan toe leiden dat je klanten en leveranciers misloopt, die zonder de schandalen wel zaken met je hadden willen doen.

Kostenbesparing

Duurzaam werken loont. Negeer je dit dan kan dat bijvoorbeeld effect hebben op de gas- en energierekening. We verwachten dat de prijzen voor grondstoffen, maar ook de kosten voor bijvoorbeeld waterverontreiniging en afvalverwerking in de toekomst hoger zullen worden. Kortom, investeer je niet in duurzame oplossingen? Dan kan daar een hoog prijskaartje aan hangen.

Klanttevredenheid

Ga je niet goed om met klachten van klanten, dan plaatsen klanten tegenwoordig al snel een bericht op Sociale Media. Daarnaast zullen ze zich drie keer bedenken voordat ze een nieuwe aankoop bij jou bedrijf zullen doen. En zoals algemeen bekend: een ontevreden klant vertelt vaak aan meerdere andere (potentiƫle) klanten zijn slechte ervaring met jouw bedrijf. Dat is destructief voor je klanttevredenheid.

Tevredenheid onder het personeel

Schenk je te weinig aandacht aan goede werkomstandigheden, dan zal je personeel al snel ontevreden zijn. Dit heeft gevolgen voor hun motivatie en hun productiviteit, wat effect kan hebben op het bedrijfsresultaat.

Werven van nieuwe klanten wordt gemakkelijker

Klanten zoeken tegenwoordig steeds meer naar groene bedrijven. Zijn jij en je concurrent in de ogen van een klant even goed, alleen schenkt de concurrent meer aandacht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen? Dan is de kans aanwezig dat je hierdoor klanten verliest of misloopt.

Bovenstaande opsomming lijkt ons reden genoeg om als ondernemer stil te staan bij duurzaam ondernemen en MVO dus hoog op de agenda te zetten. Uiteindelijk kan maatschappelijk verantwoord ondernemen niet alleen voor de planeet en jouw personeel goed uitpakken, maar ook een gunstig effect hebben op jouw bedrijfsresultaat! Wie zegt daar nu nee tegen?