Onderweg naar duurzaamheid

Een van de hoofdonderwerpen bij duurzaamheid is het vervoeren van mensen en goederen op een manier die zo min mogelijk milieubelastend is. Denk aan CO2-uitstoot, minder gebruik van fossiele brandstoffen, bepaalde gebieden waar de maximumsnelheid op basis van gasuitstoot is vastgesteld (minder hard rijden voor minder schadelijke stoffen in natuurgebieden). En wat dacht je van de opkomst van elektrische auto’s? En de ontwikkeling van auto’s die rijden op zonnepanelen? De mogelijkheden zijn groot!

Alternatieven voor de auto

Het mooiste zou natuurlijk zijn als iedereen massaal zou gaan fietsen, carpoolen en meer gebruik zou maken van het openbaar vervoer. Maar de dag dat dit gebeurd en men de auto volledig laat staan.. die moet nog steeds aanbreken. In vele steden (ook de kleinere) worden ov-fietsen aangeboden. Dit zijn fietsen die in een fietsenzaak bij treinstations worden verhuurd zodat je er een dag mee uit de voeten kan. Het gebruik van een fietsplan door vele bedrijven werkt ook goed mee. Dit houdt in dat medewerkers met belastingvoordeel elektrische fietsen kunnen kopen. Sommige gemeentes bieden dit fietsplan aan. Er zijn zelfs gemeentes die van hun medewerkers verlangen dat zij met het openbaar vervoer naar het werk komen.

Elektrisch rijden

Elektrische auto’s zijn al lang niet meer onbekend. Steeds meer automerken brengen elektrische auto’s op de markt. Waarom dragen elektrische auto’s bij aan duurzaamheid? Het volgende artikel van Nuelektrisch.nl (https://www.nuelektrisch.nl/over-elektrisch-rijden) legt het ons uit:

‘Waarom zou ik in een elektrische auto willen rijden?

Elektrisch rijden is beter voor het milieu en zorgt voor minder geluidsoverlast. Daarnaast is het opladen van een auto vele malen goedkoper dan tanken aan de pomp: het opladen van een elektrische auto kost ongeveer 6 euro. Een ander voordeel is dat je bij een elektrische auto niet hoeft te schakelen en hij veel sneller optrekt dan een auto op fossiele brandstof. Ook noemen de meeste berijders de stilte van de auto als rustgevend.

Wat zijn de gevolgen van autorijden voor het milieu en wat is de winst als we elektrisch gaan rijden?

Verkeer is verantwoordelijk voor 23% van de totale CO2 uitstoot. Momenteel rijden we massaal op diesel en benzine. Deze fossiele brandstoffen zorgen voor opwarming van de aarde en zijn geen onuitputtelijke bron aan energie. Bovendien is de vuile lucht die de auto’s uitstoten ook slecht voor de gezondheid. Bij elektrisch rijden, vooral op groene stroom, komen geen schadelijke gassen vrij. Daarnaast is elektrisch rijden zuiniger en stiller.

De voordelen op een rij:

  • Elektrisch rijden is de schoonste, stilste en zuinigste techniek en het biedt de beste toekomstperspectieven.
  • Elektrisch rijden is bijzonder zuinig, want de motoren gebruiken veel minder energie per kilometer dan gas, waterstof of dieselmotoren. Ook worden de auto’s veel slimmer en zuiniger gemaakt.
  • Elektrische auto’s kunnen rijden op de enige duurzame energiebronnen die ruim voorradig zijn: stroom uit zon en wind.
  • Nederland is als land heel geschikt voor elektrisch rijden, omdat er relatief korte afstanden worden gereden: de gemiddelde autorit is namelijk maar 16,7 km. Daarom is Nederland al een van de koplopers op gebied van elektrisch rijden. Dit creëert unieke kansen voor groene groei, innovatie en banen, mits we hier in blijven investeren.
  • Elektrische auto’s zullen in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het energiesysteem. Dat kan door stroom op te slaan bij overschotten aan zon en wind en dit op momenten van piekvraag vrij te geven. Ook kan de batterij van de auto in de toekomst zonne-energie opslaan en stroom terug leveren aan een huishouden.
  • Elektrisch rijden versnelt positieve ontwikkeling op het gebied van nieuwe mobiliteit; zoals flexibele mobiliteitsconcepten en autodelen.

 

Is elektrisch rijden het beste voor iedereen en het beste alternatief?

De gemiddelde autorit in Nederland is 16,7 kilometer. Nederland is daarmee het ideale land voor elektrisch rijden. Het bereik van de gemiddelde elektrische auto is rond 150 km en dat aantal loopt op naarmate de technologie vordert. Voor een grote groep is elektrisch rijden een goed alternatief. Voor wie vaak verre ritten maakt, is een hybride auto een milieuvriendelijke keuze.

Hoe schoon is elektrisch rijden?

De auto zelf stoot geen CO2 of fijnstof uit, waardoor de luchtkwaliteit in de steden zal verbeteren. En zelfs als elektrische auto’s rijden op grijze stroom, zijn ze over de hele keten berekend (van bron tot wiel) nog steeds 40% zuiniger dan conventionele auto’s. Als de elektrische auto’s rijden op groene stroom, dan is de auto 100% schoner dan conventionele auto’s.

Carpool

Gebruik blijven maken van de auto, maar ondertussen toch duurzaam bezig zijn? Ga carpoolen! Vraag die leuke collega of je mee kan rijden onder het mom van ‘dat is beter voor het milieu’. Een win-win situatie (voor jou en voor het milieu). Als je geen leuke collega hebt die jou graag een lift aanbied of die met jou mee wilt rijden, maak dan gebruik van speciale carpoolapps. Hiermee kun je met andere mensen carpooldates maken.

Rijden op waterstof

Van 2014 tot 2018 gaat Rijkswaterstaat proeven doen met het rijden op waterstof. De energie- en milieuprestatie van personenauto’s die op waterstof kunnen rijden, zullen hierbij worden getest. Er komen geen schadelijke stoffen vrij uit de uitlaat, alleen waterdamp komt vrij. Hier zullen we in de toekomst dus misschien meer over horen.

Rijden op groengas

Er zijn nog andere ‘schone’ brandstoffen voor auto’s. De schoonste en meest duurzame brandstof dat op dit moment in gebruik is genomen, is groengas. Groengas is een biogas en wordt gemaakt van restafval. Denk hierbij aan rioolwater, vuilnis of groente, fruit en tuinafval. Net als elektrische auto’s, veroorzaken Groengasauto’s bijna geen CO2 uitstoot. Bij de productie veroorzaakt een Groengasauto ook geen CO2 uitstoot. Behalve dat het amper CO2 uitstoot opwekt, wordt automatisch ook organisch afval goed gebruikt. De afhankelijkheid van olie neemt ook af. Puur duurzaamheid dus.

Zo te zien zijn er op dit moment alleen al genoeg mogelijkheden om jezelf op een duurzame manier te vervoeren. En dan te bedenken dat duurzame mobiliteit niet de enige manier is om duurzamer te leven…